Purkit ja purnukat odottavat tekeviä käsiä, näppäriä sormia, jotka saavat ne loistamaan. Erikeeperin ominaistuoksu leijuu sisäilmassa, ulkona tihkuu vettä. Tyypillinen lokakuun sää. Ajatus tuikkulyhdyistä piristää.

Perjantain Näpsäkät kädentaitoryhmässä luodaan käytetyistä lasipurkeista uutta. Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n avoin Näpsäkät ryhmä kokoontuu joka viikon perjantai MieTe salissa Joensuun kaupungin keskustassa. Näpsäköiden vetäjänä toimii työ- ja päivätoimintakeskus Kuntokievarin ohjaaja Anne. Apuohjaajia hän saa henkilökunnan lisäksi opiskelijoista, työharjoittelijoista ja ryhmäläisistä. Opiskelijoilla on tässä myös oiva mahdollisuus sekä ottaa ryhmästä vetovastuu että kehittää ja näyttää omaa osaamistaan.
“Paperia ei pakoteta, sitä pyydetään”, lohduttaa toinen toista, kun päällyspaperi ei tahdo liimautua lasin päälle ruttaantumatta. Väriä pintaan! hihkuvat purkit, hihat heilumaan! kirkuvat tölkit.

Susanna ja Meri sekä luonnollisesti Anne ovat ajan hermoilla. Homma pyörii, jopa niin, että uteliaita ympärillä hyörii.
Onpa nätti, hieno, söpö, käy vaikka kynien säilytykseen, soljuu askartelun lomainen keskustelu. Mutta hienosäädön aikana kieli jää keskelle suuta. Helmiä, rusetteja, pikkuruisia somisteita, kimalletta, ruusukuvakkeita ja ohuen ohutta rautalankaa. On mistä ottaa ja purkin päälle pistää. Eikä näille näppärille käsipareille tarvitse rautalangasta mallia vääntää.