Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n toiminta-ajatus on vahvistaa ja tukea mielenterveyskuntoutujien itsenäisyyttä, osallisuutta ja elämän hallintaa. Monipuolisen toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää mielenterveyttä ihmisarvoisen kohtelun, voimavaralähtöisyyden, yhteisöllisyyden ja suvaitsevaisuuden hengessä.

Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n keskeisiä aktiviteetteja, muiden toimintojen ohella, ovat ryhmä-, virkistys- ja retkeilytoiminta. Erikseen mainittakoon media-, kaiku-, avantouinti-, kehonhuolto-, jooga-, uimahalli-, torstain toiminnallinen-, ja näpsäkät kädentaitoryhmä. Näiden matalan kynnyksen ryhmien lisäksi tarjolla on myös niin sanottuja suljettuja ryhmiä tai vertaisohjattuja ryhmiä.
MieTellä alkoi syksyllä niin sanottu voimavaravalmennuskurssi. Ryhmän vetovastuussa ovat Mietteen sairaanhoitaja-ohjaaja Niko Aromaa ja vapaaehtoinen vertaisohjaaja, yhdessä. Eräs tähän toimintaan osallistuva ryhmäläinen valotti kurssin puolivälin krouvin tuntojaan ja kokemuksiaan seuraavasti.

Kävijä huomasi tiedotteen Mielenterveydentuki ry:n Aspitien päivä- ja työtoimintakeskuksen ilmoitustaululla. Osallistumisepäröinti vaihtui uteliaisuuteen. Rohkenenko ottaa yhteyttä aprikointi kääntyi yhteydenotoksi. Lisää tuulta purjeisiin loi Eeva ohjaaja kannustavalla asenteellaan.
Ensialun pieni jännitys, jos sitä edes oli, suli supsikkaasti. Oli helpottavaa huomata osallistuvansa alkukeskusteluihin. Ja miten huojentavaa, että ohjaajat mahdollistavat avoimen ja turvallisen ilmapiirin, tunnelman, jossa rohkenee paljastaa arimmatkin tuntonsa.
Haastateltavallani on kokemusta voimauttavista itsetuntemus- ja elämänhallinnan ryhmätoiminnoista joidenkin vuosien takaa. Osallistuja kertoo kärsivänsä silloin tällöin esiintymisarkuudesta, varsinkin suurissa ryhmissä. Tuntuu ettei oikein uskalla avata suutaan, jos sitä puheenvuoroa ei ohjaajien toimesta anneta, hän täsmentää. Jotkut voimavaravalmennusryhmän tehtävät osallistuja kokee haasteellisiksi. Tässä kohtaa tehtävävihkonen odottaa vielä täyttymistään.

Voimaantuminen tapahtuu voima kerrallaan, ajallaan. Ihastelen osallistujan omaa, henkilökohtaista, omin käsin koristelemaa ja täyttämää vuosikalenteria. Saman ihastelun saa osakseen hänen kurssikansionsa etukansi. Mitä iskeviä voimalauseita, tasapainoista sommittelua, värikkäitä kuvia! En usko, että voimavaravihkonen jää yhtään sen alastomammaksi.

Lopuksi kävijä kertoo, että parasta tässä ryhmässä on ollut ryhmätuokion päätteeksi pidetty rentoutusharjoitus, joko luonnonääniä tai muuta rauhoittavaa musiikkia kuunnellen. Tästä on ollut konkreettista hyötyä sekä itse siinä hetkessä että kotona nukahtamisvaikeuksia vastaan taistellessa.