Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry hallinnoi hanketta, jonka kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat ikäihmiset, hankkeen rahoitus tulee STEAlta. Toiminta lähti käyntiin vuonna 2017, ja juuri nyt, syksyllä 2020, odotellaan tälle ToriKievari –nimiselle hankkeelle jatkorahoituspäätöstä.
Joensuun ruutukaava-alueella sijaitsevassa avoimessa kohtaamispaikassa, ToriKievarissa, käy puheensorina. Hankkeen tavoitteena on yli 65-vuotiaiden ihmisten mielenterveyden tukeminen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäiseminen, fyysisen kunnon edistäminen ja hyvän ravitsemuksen edesauttaminen. Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry tukee toiminnallaan kaikkien ihmisten mielenterveyttä, ketään ei siis käännytetä ToriKievarin ovella pois, eikä henkilöllisyystodistuksia kysellä.

ToriKievarin toiminta sisältää, kohtaamisen ja kahvittelun lisäksi sekä talon sisällä tapahtuvia että talon ulkopuolelle suuntautuvia aktiviteetteja, kuten bingoa, karaokea, tanssia, asiantuntijaesityksiä, sauvakävelyä ja erilaisia retkiä. Korona-aikana toiminnan laajuudesta on jonkin verran jouduttu tinkimään. Osallistuminen nojaa luonnollisesti vapaaehtoisuuteen. Kevään 2020 eristäytymistilanteeseen ei kukaan halua toistamiseen. Ihmisen ikävä toisen luo korostuu nimenomaan ikäihmisten parissa.

“Kävijöiden keskuudessa on muodostunut myös ystävyyssuhteita”, kertoo ToriKievarin vastaava ohjaaja Marja-Leena Kananen. Kesä paistaa vielä ihmisten kasvoilla, mutta elokuu tietää pikaista syksyn tuloa. Aika moni kävijöistä on löytänyt ToriKievarin omakseen. Vaivattoman ja vilkkaan keskustelun perusteella se käy selväksi. Mielipiteitä sinkoilee sinne ja tänne. Yhden kävijän poistuessa, toinen tulee tilalle puheensorinan siitä katkeamatta. Hyvien ystävien tapaan, sanattomasti lausuen: jatketaan keskustelua siitä mihin viimeksi jäätiin. Erimieltä saa toki olla. Ja sekin on vain hyväksyttävä, että kemiat eivät kaikilla käy yks’yhteen.

Aarteita, ToriKievari on salaisuuksien aarreaitta. Mikä runsauden kirjo loistavia timantteja!